İlçemiz Altıntaş

24.10.2018 608

25-10-2018

Altıntaş´ın Coğrafi Özellikleri

İlçemiz, Kütahya il merkezinin güney doğusunda,  il merkezine 49 km uzaklıkta bulunmaktadır. Yüz ölçümü itibariyle 905 kilometrekarelik bir alanı kaplar. Batı yönünde Murat Dağları, doğu, kuzey, güney yönlerinde geniş bir düzlük olan Altıntaş Ovası bulunur. Porsuk Çay´ını besleyen Beşkarış ve Yeşilyurt çayları ilçemizden geçmektedir. İklimi, yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı olan karasal iklimdir. İlçemiz; kuzeyden Kütahya ili, güneyden Dumlupınar ilçesi, doğudan Afyon iline bağlı İhsaniye ilçesi, batıdan Aslanapa ve Gediz ilçeleri ile çevrilidir. Oysu ve Saraycık köyleri civarında önemli bir orman varlığı bulunmaktadır.

Altıntaş´ın Tarihi

10-12 milyon yıl öncesine ait fil fosillerine rastlanan Altıntaş´ta en eski yerleşimin Tunç Çağı´na ait olduğu bilinmektedir. Frigler zamanında Agrostea ve Zborea ismi ile bilinen Altıntaş´ta, Romalılar Cerevra Antik kentini kurmuşlardır.

Evliya Çelebi, Selçuklular zamanında bir kayadan çıkarılan altın dolayısıyla ilçeye "Altıntaş" dendiğine işaret etmekte, bağ ve bahçeler içinde şirin bir kasaba olarak tanımlamaktadır.

II. Beyazıt  döneminde 1511´de ayaklanan Şahkulu, Sadrazam Hadim Ali Paşa yönetimindeki Osmanlı güçleri tarafından Altıntaş´ta bertaraf edilerek isyan bastırılmıştır.

Kurtuluş Savaşı´nda ise Başkomutanlık Meydan Muharebesi sırasında, savaş idare merkezi, yine bu bölgede kurulmuştur. Çatışmaların en çetin geçtiği yer ise, yine bu bölgede bulunan "Çalköy" yöresidir.

Ulaşım

İlçemiz, Kütahya-Afyon şehirler arası yoluna yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Gün boyunca, Altıntaş-Kütahya arasında 1 saat aralıklarla hizmet veren yolcu minibüsleri vardır. 

İlçemiz Eskişehir-Kütahya-Uşak-İzmir karayolu üzerinde bulunmaktadır. Bu karayolunu kullanan şehirlerarası otobüs firmaları, ilçemiz otogarından yolcu alabilmektedir.

Afyon-Uşak-Kütahya bölgesine hizmet veren Zafer Havalimanı, ilçe merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunmaktadır.